Friday, February 5, 2010

General Awareness Quiz 2010 - 50

1. India’s first Commercial Solar Plant was inaugurated in which state?
a)Andhra Pradesh   b)Gujarat    c)Maharashtra    d)Punjab   e)none of these
2. The 12th Ministerial meet of BIMSTEC held in December 2009 at __________?
a)Bangladesh     b)Thailand    c)Nepal   d)Myanmar    e)Srilanka
3.Which Organization has given a fund of $1 billion to National Ganga River Basin Authority(NGRBA)?
a)ADB    b)world Bank    c)IMF    d)RBS   e)none of these
4.Which country won the Under-19 Cricket World Cup held in New Zealand?
a)India    b)Pakistan    c)Australia    d)New Zealand   e)England
5.Who has been appointed as the new Director General of Central Reserve Police Force (CRPF)?
a)A.S Gill    b)Raman Srivastava   c)R.L Bhatia   d)Vikram Srivastava    e)none
6. Which country has announced that it is building Worlds Longest Sea Bridge of around 50km?
a)Japan    b)China   c)UAE    d)US   e)UK
7. Which country has put a 50% tax on fat bank bonuses?
a)UK   b)US   c)Japan   d)India   e)none
8. Which state has awarded the ‘2010 Akkineni Nageshwar Rao’ award to Lata Mangeshkar?
a)Andhra Pradesh    b)Karnataka    c)Tamilnadu   d)Kerala   e)Maharashtra
9. Which country has supplied the sophisticated surveillance aircraft, AWACS to Pakistan in December 2009?
a)Russia    b)Israel    c)Sweden    d)US   e)China
10. Which country has decided to Phase out Cheques by 2018?
a)Switzerland    b)France    c)UK    d)Germany   e)US   
11. Which country has become the first to legally recognize same sex marriages?
a)Mexico    b)Sweden    c)US   d)Norway    e)none of these
12. Which Country has overtaken US as the World’s biggest individual Producers of Carbon dioxide?
a)China    b)UK    c)Russia    d)Germany    e)Australia
13. With which country India set to begin new Security dialogue in a “two-plus-two” format?
a)Russia    b)China   c)US   d)Japan   e)Australia
14. Which of the following countries is still a ‘Sick Man of Europe’?
a)Italy    b)Germany    c)Sweden   e)Britain   e)Russia
15. Which Organization has initiated a $7 million, to promote energy efficiency in micro, small and medium enterprises(MSME) clusters across India?
a)World Bank    b)UNIDO    c)UNCTAD   d)ADB   e)IMF
16. Which country hosted the 11th South Asian Games?
a)Nepal    b)Srilanka     c)Maldives    d)India    e)Bangladesh
17. In which of the following states US will build nuclear power plants in India?
a)Andhra Pradesh, Karnataka
b)Karnataka, Maharashtra
c)Maharashtra, Tamilnadu
d)Tamilnadu, Gujarat
e)Gujarat, Andhra Pradesh
18. With which country India had signed an agreement for transfer of prisoners in January 2010?
a)Nepal   b)Bangladesh    c)Israel   d)Iran   e)Srilanka
19. RBI has increased the limit of banking transactions through mobile phones from Rs 15,000 to Rs __________?
a)20,000    b)30,000   c)40,000   d)45,000   e)50,000
20. Who was sworn in as CM of Jharkhand in December 2009, ending 11months of president’s rule in the state?
a)Madhu Koda    b)Raghvur Das    c)Shibu Soren   d)Dorjee Khandu   e)Ashok Chavan
Note: 11Q answer Denmark.

4 comments:

Aditya said...

1.D
2.D
3.B
4.C
5.A
6.B
7.A
8.D
9.C
10.C
11.E
12.E NOT SURE MAY B CHINA
13.D
14.E
15.B
16.E
17.E
18.??????????????????
19.E
20.C

rajesh said...

plz check largest emmitter of co2 is china not australia....check wikipedia...

varun reddy said...

Rajesh:

A/c to you China is the world's biggest CO2 emitter...it happened before three years... surpassing US only...

My question is worlds biggest INDIVIDUAL producer of carbon dioxide...it happened in Sep 09.

For your reference visit this link..

1)http://www.physorg.com/news171889925.html

2)http://www.earthtimes.org/articles/show/285206,australia-overtakes-us-as-worst-per-capita-carbon-dioxide-polluter.html

Anonymous said...

varun is write friend