Tuesday, May 25, 2010

General Socio-Economic and Banking Awareness Quiz 2010

1.      The basis of determining dearness allowance to employees in India is ____?
(A) National Income
(B) 
Consumer Price Index(Ans)
(C) Standard of Living
(D) Per Capita Income
(E) None
2.      NABARD is _____?
(A) 
A bank
(B) A board
(C) A block
(D) A department
(E) None
3.      Out of one Rupee expenditure, how much paise have been allotted for subsidy in 2010-11 Union budget proposals?
(A) 12 paise
(B) 10 paise
(C) 
9 paise
(D) 7 paise
(E) None
4.      The most densely populated country in South Asia is ___?
(A) Bangladesh
(B) India
(C) 
Maldives
(D) Sri Lanka
(E) None
5.      Interest Rate Policy is a part of ____?
(A) Fiscal Policy
(B) Industrial Policy
(C) 
Monetary Policy
(D) Credit Policy
(E) None of these
6.      Indian Green Revolution is the most successful in ____?
(A) Wheat and Potato
(B) Jowar and Oil Seeds
(C) 
Wheat and Rice
(D) Tea and Coffee
(E) All of these
7.       ‘Public Sector’ means ____?
(A) 
Government ownership on commerce and trade
(B) Capitalist ownership on commerce and trade
(C) Private ownership on trade
(D) Government ownership on banks
(E) None of these
8.      The largest source of National Income in India is _____?
(A) 
Service Sector
(B) Agriculture
(C) Industrial Sector
(D) Trade Sector
(E) None
9.      Inside Trading is related to _____?
(A) 
Share Market
(B) Horse racing
(C) Taxation
(D) Public Expenditure
(E) None
10. The main objective of TRYSEM was ______?
(A)
 To train rural youth for self employment
(B) To train urban youth for self employment
(C) Both of the above
(D) To Provide subsidy to Rural People on purchasing goods
 (E) None
11. Which bank in India performs duties of Central Bank?
(A) Central Bank of India
(B) State Bank of India
(C) 
Reserve Bank of India
(D) Above (A) and (B)
(E) None of these
12. . Which of the following is a better measure of economic development?
(A) Employment
(B) Size of exports
(C) Rural consumption
(D) 
National Income
(E) None
13. The cause of deflation is ____?
(A) Lack of goods and services as compared to money supply
(B) Lack of imports as compared to exports
(C) 
Lack of money supply as compared to supply of goods and services
(D) All the above
(E) None of these
14. The Present Service Tax rate is ___?
(A) 8%
(B) 15%
(C) 
10%
(D) 12%
(E) None
15. The working of SEBI includes ___?
(A) To regulate the dealings of share market
(B) To check the foul dealings in share market
(C) To control the inside trading of shares
(D)
 All of these
(E) None of these
16. CAPART is related with ___?
(A) 
Assisting and evaluating rural welfare programmes
(B) Computer hardware
(C) Consultant service of export promotion
(D) Controlling pollution in big industries
(E) None of these
17. Kutir Jyoti scheme is associated with ___?
(A) Promoting cottage industry in villages
(B) Promoting employment among rural unemployed youth
(C) 
Providing electricity to rural families living below the poverty line
(D) All of these
(E) None of these
18. VAT is imposed ____?
(A) Directly on consumer
(B) On final stage of production
(C) On first stage of production
(D) 
On all stages between production and final sale
(E) All the above
19. What is ‘NIKKEI’?
(A) 
Share Price Index of Tokyo Share Market
(B) Name of Japanese Central Bank
(C) Japanese name of Country’s Planning Commission
(D) Foreign Exchange Market of Japan
(E) Both A & D
20. Minimum Support Price is decided by _______?
(A) ICAR
(B) Finance Minister
(C) Ministry of Agriculture
(D) 
CACP
(E) None of these

8 comments:

Anonymous said...

1.B
2.a
3.c
4.c
5.c
6.c
7.a
8.a
9.a
10.a
11.c
12.d
13.c
14.c
15.d
16.a
17.c
18.d
19.a
20. ?

dibyajit bordoloi said...

Hi Varun if i select for clerk in Vijaya Bank then will i become PO? or Asst. Manager? My degree is B.Tech + MBA...waiting for reply????

Varun Reddy said...

Dibyajit:
All of a sudden you will not become a Officer or AM if you join as a clerk. You have to wait....or by writing exams you can become a PO or AM.

dibyajit bordoloi said...

if i stick to same bank then how long ??? any guess no. of years.. 3 or 4 or 5 yrs or more ,for which rank (PO or AM)??????

Varun Reddy said...

It may depends on the bank...!!I dont know the exact years...Next higher rank is officer not AM.

Narender said...

Ans. General Socio-Economic and Banking Awareness Quiz 2010


1. -(B) Consumer Price Index

2. -(A) A bank

3. -(C) 9 paise

4. -(A) Bangladesh

5. -(C) Monetary Policy

6. -(C) Wheat and Rice

7. -(A) Government ownership on commerce and trade

8. -(A) Service Sector

9. -(A) Share Market

10. -(A) To train rural youth for self employment

11. -(C) Reserve Bank of India

12. -(D) National Income

13. -(C) Lack of money supply as compared to supply of goods and services

14. -(C) 10% (12% is proposed not implemented)

15. (D) All of these

16. -(A) Assisting and evaluating rural welfare programmes

17. -(C) Providing electricity to rural families living below the poverty line

18. -(D) On all stages between production and final sale

19. -(A) Share Price Index of Tokyo Share Market

20. -(D) CACP(Commission for Agricultural Cost and Price)

bye................Narender

anand said...

i request u 2 post the budget allocated 4 every govt scheam..
thanks

Ramni said...

There is something new realted to dearness allowance... What was it?? Like it has been revised or what???