Wednesday, November 10, 2010

Current Affairs Quiz 75 - 2010

1.      Which of the following Indian city has been named among the top four Livable cities in the world?
a)Mumbai     b)New Delhi     c)Ahmedabad     d)Bangalore    e)Hyderabad
2.      Recntly which country has become full fledge member of Financial Action Task Force(FATF)?
a)Bangladesh     b)Pakistan    c)China    d)India     e)none
3.      Which country is building the World’s largest telescope in Antarctica?
a)China     b)US    c)Russia    d)India    e)Britain
4.      Who won the Next Step Foundation 2010 Award?
a)Veerappa Moily     b)Sharad Pawar      c)Manmohan Singh    d)Sonia Gandhi   e)none
5.      Who has been sworn in as 59th President of Colombia?
a)Michael Bloomberg     b)Julia Gillard    c)Christian Wulff     d)Juan Manuel Santos   e)none
6.      Who has been appointed as the new vice president of ICC?
a)John Howard      b)Sharad Pawar     c)Alan Isaac    d)Malcom Speed    e)none
7.      Who has been chosen for the Lal Bahadur Shastri Award for Excellence in public administration, academics and management for 2010?
a)Aditi Lahiri     b)Aruna Roy     c)Bharat Bhasker    d)Girish Tewari   e)none
8.      Ravindra Kelekar has been presented the coveted 2006 Jnanpith Award for his contribution to the world in Literature. He was a famous write in which language?
a)Konkani     b)Hindi     c)Bengali    d)Sanskrit     e)none
9.      Who among the following received the 2010 National Amity Award?
a)Yash Chopra     b)Amir Khan    c)Amitabh Bachchan    d)Kareena Kapoor    e)Sunil Dutt
10. Who has been conferred as Businessman of the Decade Award?
a)Narayana Murthy     b)Mukhesh Ambani    c)Ratan Tata    d)Lakshmi Mittal    e)Azim Premji
11. Which is the first state in the country to launch the Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana(PMAGY)?
a)Gujarat     b)Rajasthan     c)Uttar Pradesh     d)Bihar    e)Assam
12. With which country India has inked a deal for purchase of 57 Hawk Advanced Jet Trainer Aircraft?
a)US     b)Britain     c)Israel     d)Russia    e)none
13. What is the present Retirement age of High court judges?
a)58    b)60     c)62      d)65    e)none
14. Who is the head of National Innovation Council to prepare road map for the decade of Innovation 2010-2020?
a)Kapil Sibal     b)A S Murthy    c)Manmohan Singh     d)Sam Pitroda    e)none
15. How many crores has been allocated for the Leh Cloudburst Victims?
a)50    b)75      c)100   d)125     e)150
16. ‘2010Stand Up, Take Action’ is a campaign against ______?
a)Commonwealth Games      b)Poverty    c)Inflation    d)Per capita Income    e)Illiteracy
17. The Winner of 2010 Man Booker Prize?
a)Kiran Desai     b)Anne Enright    c)Hillary Mantel     d)Aravind Adiga     e)Howard Jacobson
18. The 2010 Asia-Europe Meeting (ASEM) summit was held in ______?
a)Beijing    b)Bangkok    c)Seoul    d)Brussels     e)London
19. Which Country has won highest gold  medals in XIX Common wealth Games 2010?
a)India    b)China     c)Australia    d)Canada    e)none
20. XX Commonwealth Games 2014 will be held at _____?
a)Rome     b)London      c)Beijing     d)Glasgow       e)Melbourne

8 comments:

Aditya said...

welcome back varun :) but tum itne din they kahan varun really missed u bro itna gap to issey pehle kabhi nahi hua

Anonymous said...

ans plz

HONEY said...

1-new delhi
2-india
3-russia
4-moily
5-juan manuel
6-alan
7-aruna roy
8-konkani
9-sunil dutt
10-ratan tata
11-rajasthan
12-britain
13-65 yrs
14-Sam Pitroda
15-125
16-Poverty
17-Howard Jacobson
18-Brussels
19-Australia
20-Glasgow

Indranag said...

1.New Delhi
2.India
3.Russia
4.Veerappa Moily
5.Juan Manuel Santos
6.Alan Isaac
7.Aruna Roy
8.Konkani
9.Sunil Dutt
10.Ratan Tata
11.Rajasthan
12.Britain
13.62
14.Sam Pitroda
15.125
16.Poverty
17.Howard Jacobson
18.Brussels
19.Australia
20.Glasgow

ansh said...

1-b
2-d
3-c
4-a
5-d
6-c
7-b
8-a
9-e
10-c
11-b
12-a
13-d
14-d
15-d
16-a
17-c
18-d
19-a
20-d

jaya said...

1. Which of the following Indian city has been named among the top four Livable cities in the world?

Ans: New Delhi

2. Recntly which country has become full fledge member of Financial Action Task Force(FATF)?

Ans: India

3. Which country is building the World’s largest telescope in Antarctica?

Ans: Russia by 2011

4. Who won the Next Step Foundation 2010 Award?

Ans:Veerappa Moily

5.Who has been sworn in as 59th President of Colombia?

Ans: Juan Manuel Santos

6. Who has been appointed as the new vice president of ICC?

Ans: Alan Isaac

7. Who has been chosen for the Lal Bahadur Shastri Award for Excellence in
public administration, academics and management for 2010?

Ans: Aruna Roy

8.Ravindra Kelekar has been presented the coveted 2006 Jnanpith Award for his contribution to the world in Literature.
He was a famous write in which language?

Ans: Konkani

9. Who among the following received the 2010 National Amity Award?

Ans: Sunil Dutt (posthumously)

10.Who has been conferred as Businessman of the Decade Award?

Ans: Ratan Tata

11. Which is the first state in the country to launch the Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana(PMAGY)?

Ans: Rajasthan

12. With which country India has inked a deal for purchase of 57 Hawk Advanced Jet Trainer Aircraft?

Ans: Britain

13. What is the present Retirement age of High court judges?

Ans: 65

14.Who is the head of National Innovation Council to prepare road map for the decade of Innovation 2010-2020?

Ans:Sam Pitroda

15.How many crores has been allocated for the Leh Cloudburst Victims?

Ans:125 Cr

16. ‘2010Stand Up, Take Action’ is a campaign against ______?

Ans: Poverty

17. The Winner of 2010 Man Booker Prize?

Ans:Howard Jacobson

18. The 2010 Asia-Europe Meeting (ASEM) summit was held in____________?

Ans: Brussels

19.Which Country has won highest gold medals in XIX Common wealth Games 2010?

Ans: Australia

20. XX Commonwealth Games 2014 will be held at _____?

Ans: Glasgow

Anonymous said...

thnx 4 ur efforts..nd plz post d answers of dese questions as soon as possible

my said...

Hi this is RashmiSingh, I found the ans of one of the answers wrong as per my knowledge. the newly elected president of ICC is Sharad Pawar. pls let me know whether I am correct or not