Tuesday, November 16, 2010

General Awareness Quiz 76 - 2010

1.      Based on monthly wholesale price index (WPI), the annual rate of inflation stood at ___ percent for the month of September 2010?
a)8.51     b)5.44    c)8.6      d)11.6    e)none
2.      Who is the winner of 64th edition of Santhosh Trophy?
a)Goa     b)Punjab     c)Tamil Nadu     d)Goa    e)West Bengal
3.      Who is the present Chief Minister of Jharkhand?
a)Shibu Soren     b)Madhu Koda     c)Arjun Munda     d)Sudesh Mahto    e)none of these
4.      Which of the following is the first team to play 900 Test matches in cricket history?
a)Australia     b)England     c)India    d)West Indies    e)none
5.      Who is the most powerful women in the world in 2010, compiled by Forbes?
a)Angela Merkel   b)Indra Nooyi    c)Sonia Gandhi    d)Michelle Obama   e)Irene Rosenfeld
6.      What is the present Repo rate?
a)5.75     b)6.00   c)6.25    d)5.25    e)none
7.      Howard Jacobson won the 2010 Man Booker Prize for his novel _____?
a)The Finkler Question     b)The Act of Love    c)Wolf Hall    d)Kalooki Nights   e)none
8.      Recently Pranab Mukherjee has won which of the following award?
a)World’s Best Finance Minister of the year 2010
b)Asia’s Best Finance Minister of the year 2010 
c)India’s Best Finance Minister of the year 2010
d)Both b & c
e)none
9.      Who among the following is the world’s highest paid female athlete by Forbes magazine?
a)Maria Sharapova     b)Serena Williams    c)Danika Patrick     d)Kim Yu-Na    e)none
10. Who has become the first Indian to qualify for 2012 London Olympics?
a)Abhinav Bhindra     b)Saina Nehwal    c)Mary Kom     d)Pankaj Advani    e)Gagan Narang
11. Prime Minister Manmohan Singh has released a commemorative stamp on _________?
a) J S Mohammed Ali Shihab Thangal   b)Maulana Mohammad Ali    c)S Ubaidur Rahman    d)Syed Ahmad Khan    e)none
12. Which country has won the 2010 Women's Hockey World Cup?
a)Netherlands     b)England    c)Germany    d)Argentina     e)Australia   
13. What is present interest rate on Savings bank account?
a)3%    b)3.25%     c)3.5%    d)3.75%    e)4.0%
14. Who has been bagged the prestigious Akshaya Samman award for the year 2010?
a)Manna De      b)Ilaiyaraja     c)A R Rehman     d)Hari Prasad Chaurasia   e)none
15. Which of the following films has been nominated for 2011 Oscar awards in Best fim in Foreign Category?
a)Paa     b)Rajneeti     c)Kites    d)Peepli Live   e)none of these
16. Who among the following has been awarded with ‘The World Statesman Award’?
a)Manmohan Singh     b)Sonia Gandhi    c)Pratibha Patil     d)A P J Abdul Kalam    e)none
17. Who has been awarded 'Rabindranath Tagore Peace Prize' 2010?
a)Nafisa Ali     b)Irom Chanu Sharmila     c)Jyotirmoyee Devi     d)Anasuyaben Sarabhai    e)none
18. Who among the following has chosen for Jnanpith Award for the year 2008?
a)O.N.V.Kurup      b)Satya Vrat Shastri     c)Ravindra Kelekar      d)Akhlaq Khan Shahryar     e)none of these
19. Who among the following has chosen for 2009 Indira Gandhi National Integration Award?
a)A R Rehman       b)Balraj Puri      c)Ramakrishna Mission Ashram     d)Javed Akhtar     e)Both a & c
20. Recently Puttaraj Gawai has been passed away. He was a famous ______?
a)Social Activist      b)Hindustani Classical musician     c)Journalist    d)Politician   e)none

10 comments:

khaleed said...

Hi this is khaleed
first i will appreciate ur effort for to post these questions plz try to post as many as possible
finally plz publish other current affairs sites or blogs

sittu said...

1.8.62
2.westbengal
3.arjun munda
4.england
5.Michelle Obama
6.6.25
7.The Finkler Question
8.Asia’s Best Finance Minister of the year 2010
9.Maria Sharapova
10.gagan narang
11.J S Mohammed Ali Shihab Thangal
12.Argentina
13.3.5
14.Ilaiyaraja
15.Peepli Live
16.Manmohan Singh
17.Irom Chanu Sharmila
18.Akhlaq Khan shahryar
19.e)Both a & c
20.Hindustani Classical musician

SANKARAM said...

SANKARAM

1.a)
2.e)
3.c)
4.b)
5.d)
6.c)
7.a)
8.b)
9.a)
10.a)
11.d)
12.d)
13.c)
14.b)
15.d)
16.a)
17.b)
18.a)
19.e)
20.b)

Anonymous said...

1.d
2.a
3.b
4.b
5.a
6.c
7.c
8.d
9.d
10.c
11.a
12.c
13.d
14.c
15.d
16.c
17.d
18.b
19.a
20.b

Pooja said...

plz post da correct answers also . it will be really nice n helpful.thnx in advance!

Anonymous said...

very good blog but keep updating it regularly. it provides gud knowledge.

cheersssssss!!!!!1

jagan said...

its nice,but i want more no of questions as possible !

sittu said...

dear admin,
plzz help me.am a electronics engineering graduate.if i wil b asked "why am intrested for bank po after engineering??" and why not IT INDUSTRY/CORPORATE SECTOR??wht wil b d appropriate answer wch can impress d interviewer....plzplzplzplz send it to my id charubalamati@gmail.com

Anonymous said...

hi varun,
can this current affairs be prepared for clerical exams also? or will it be simlpier

Anonymous said...

hi varun,
why there are no updates nowadays.. plz keep updating the blog regularly..